Botox

Botox mot armsvett, fotsvett, handsvett och annan svettning

Överdriven svettning s.k. hyperhidros är ett tillstånd som drabbar ca 3% av befolkningen. Hyperhidrosen kan vara allmän, man svettas mycket från hela kroppen, eller lokal då endast vissa områden blir överdrivet svettiga.

Botox och andra botulinum-preparat erbjuder effektiv behandling vid lokal överdriven svettning. Preparaten blockerar nervimpulsen som skickas till svettkörtlarna vilka då inaktiveras. De vanligaste behandlingarna är:

  • Överdriven svettning från armhålor/armsvett
  • Behandling av handsvett/handflator
  • Behandling av fotsvett/fotsulor.

Kortfakta om priser, risker och behandlingen mot svettning

Behandlingen inleds med ett test för att lokalisera svettkörtlarna. Därefter ges ett antal injektioner. Vissa patienter väljer att använda en smärtlindrande kräm för att minska ev. obehag av de små sticken

Priset för en svettbehandling är från 2000 kr per område

Effekten av en svettbehandling med botox märks redan efter ett par dagar och sitter därefter i 6-12 månader.

Riskerna vid behandling av svettning är små och i de fall bieffekter uppstår så är de nästan alltid av övergående natur.

Botox mot tandgnissling (bruxism) och tandpressning

Botox kan spara både tänderna och nattsömnen

Tandgnissling (bruxism) och tandpressning är mycket vanliga problem. De leder till att tänderna slits ned, tandköttet kryper upp, spänningsrelaterad huvudvärk och försämrad sömn. Botox kan vara lösningen.

Orsaken till tandgnissling är ofta stress och den vanliga behandlingen är en bettskena i munnen om natten. Bettskenan upplevs dock ofta som besvärlig av båda praktiska och sociala skäl. Botox och de andra botulin-preparaten Azzalure och Dysport kan vara ett effektivt hjälpmedel vid behandling av tandgnissling och tandpressning. De blockerar nervsignaler och begränsar på så sätt aktiviteten i tuggmuskulaturen som ju pressar ihop käkarna och på så sätt orsakar problemen.

Priser, risker och behandlingsinformation för botoxbehandling av tandgnissling och tandpressning

Vid en behandling av tandgnissling eller tandpressning med botox går man till en klinik där man får en liten injektion i tuggmuskeln. Det krävs normalt sett ingen förundersökning utan man bokar tid direkt.

Effekten av en tandgnisslingsbehandling med botox sätter in gradvis och når full effekt inom 14 dagar. Normalt sett sitter effekten av behandlingen i ca 4 månader.

Riskerna vid en tandpressningsbehandling med botox är få men biverkningar förekommer. Bl.a. i form av försvagning i tuggmuskulaturen och i vissa fall muntorrhet. Försvagningen av tuggmuskulaturen kan leda till en något smalare ansiktsform vilket i många fall ses som en kosmetisk ”bonus”, framförallt av kvinnor.

Priset för en behandling av tandgnissling eller tandpressning med botox är ca 3500 kr

Botulinumtoxin

Muskelavslappnande medel som reducerar rynkor och fina linjer

Bakgrund

Botulinumtoxin A är ett läkemedel som blockerar impulsen från nerven till ansiktsmusklerna. Botulinumtoxin A minskar aktiviteten i ansiktsmusklerna så att hud jämnas ut. Effekten märks redan efter några dagar och förstärks upp till flera veckor efter behandlingen. Detta läkemedel har använts i över tio års tid runt om i världen i estetiska behandlingar och måste därför anses som ett välbeprövat läkemedel under rätt behandlingsform och teknik. Med botulinumtoxin kan vi även behandla personer med svår migrän, överdriven svettning.

Säkerhet och teknik

Behandlingen är säker. Botulinumtoxin A har länge använts inom medicinen och ofta i betydligt högre doser. Tekniken för att injicera botulinumtoxin A är enkel och tämligen snabb via en ytlig injicering med en tunn nål. De flesta upplever sticket som ett litet myggbett. Ingen bedövning behövs. Du kan återgå till normal aktivitet men bör undvika hård träning första dygnet. Resultatet syns inte direkt i motsats till injicering med hyaluronsyra. Effekten kommer först fullt ut efter ca. tio dagar

Vilka kan behandlas?

Botulinumtoxin A används mestadels för att behandla rynkor i pannan, kråksparkar /runt ögonen/näs/munrynkor och neddragna sura mungipor. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dess muskler slappna av vilket ger en vaknare blick.

Vad som är bäst och lämpligast för Dig får Du information om i samband med Din konsultation och behandling hos oss. Hållbarheten av behandlingsresultatet är individuell och varierar mellan tre till nio månader. Rekommendationen är två till tre behandlingar första året och därefter med kortare intervaller.

Biverkningar

I mycket sällsynta fall kan botulinumtoxin A orsaka en övergående svaghet i närliggande muskler, där ögonlocket kan påverkas och en övergående asymmetri kan skönjas. Eftersom verkan av botulinumtoxin A är övergående så är alla biverkningar tillfälliga och försvinner med tiden. En lindrig rodnad eller ytlig blödnings kan i ibland noteras men försvinner inom ett par dagar.